divendres, 11 de febrer del 2011

Article 19 (Expansió)

Ei! Què tal?? Ara feia molts dies que no parlàvem del nostre amic A.B.C.!! Com que això no pot ser he decidit repescar unes paraules seves escrites en el Vèrtex nº217, secció "vies noves", pàgina 72. Això sí, són de l'any 2008, ens anem modernitzant mica en mica. Les paraules que em van sobtar són les següents:

"Un altre tipus d'evolució el tenim a la zona de Gorros. És l'escalada assequible ben assegurada, una tendencia estrenada a mitjans del anys 80 quan l'esportiva prioritzava la seguretat per davant de tot. Si a un totxo de 8è hi calia una xapa rere l'altra, per què no a una via de IVº?"

Pim, pam; pum. M'agarada (i like it; en anglès).

Aquestes paraules estan motivades per 3 noves vies (Lo Tió Gros, El Gruñón i Joan Marc) obertes per Guillem Arias a la Gorra Frígia on hi predomina el III grau i les assegurances ben a prop.

M'agrada perquè s'ho carrega tot. Tothom es pot sentir ofès, els que fan IV grau i els que fan 8è. Els que s'escuden en el fet que estem davant d'escalada esportiva o els que ho fan darrera l'escalada de varis llargs. El dilema que es planteja aquí és l'ús de l'expansió.

Recordo que un dia després de la projecció sobre vies blaves a càrrec del Joan Cerdà, Joan Nuviola i Esteve Tomàs; el trio de veterans ens van començar a explicar les seves aventures per Montserrat i tot d'una algú va formular la pregunta màgica: "Com és que de cop i volta vau començar a utilitzar el burí si no n'éreu partidaris?" La resposta va ser: "Perquè gràcies al burí, altres escaladors ens van començar a "robar" vies que teniem ullades però no haviem fet perquè encara no ens hi veiem capaços". Vaja, que com diu la frase "o tots moros o tots cristians"; que en el nostre cas seria "o tots sants o tots pecadors" i avui en dia ja sabem què som ¿tots?...

Avui en dia ja ¿ningú? es planteja l'ús del trepant, ni l'existència del parabolt. Hem pervertit la conquesta de la muntanya fins al punt d'ametrellar-la de ferro per poder pujar-hi. L'escalada és una activitat similar a anar al cinema. Un director obre una pel.lícula, li posa un nom i apa, a consumir-la. T'ha agradat? No t'ha agradat? És de por? o és per anar-hi amb la canalla? Romàntica amb repises còmodes on fer l'amor? Tothom té clar que per fer un 8.000 l'ús de l'oxigen no és ètic però l'ús del parabolt per arribar a dalt de la Mòmia és imprescindible...? I l'ús de les cordes fixes que en cims de l'Himalaya et duen d'un camp a un altre?

De debò que el que volem consumir són noms, xifres i anar tatxant??

Jo ja he fet 8b, jo ja he fet 10 vuit mils, jo ja he fet la Festa del Paca de Regina...

Tornant al 1994 en Jipi i en Carles Brascó van obrir una via que es diu "Miserables Tatxaires" 180m (4 expansions). Pocs la podran tatxar. S'acosta a la perfecció, però té 4 expansions... val o no val?

Per cert, l'escrit comença "Un altre tipus d'evolució...". Això és perquè abans de ressenyar les vies de la Gorra Frígia l'ABC comença parlant d'un parell de vies "noves" a Sant Benet (Moby Dick i Vanitat Oculta) i diu: "Si parlem d'evolució, forçosament hem de referir a dues realitzacions dutes a terme per Gerber Cucurell i Jordi Esteve... sense expansions i en lliure... Enhorabona."

Segur que val.

Vanitat Oculta, darrera de tots.

Per cert, un amic em va enviar aquest link. Espectacular. Almenys ens estalviariem tota la ferralla de la paret, els forats costarien de trobar... sempre els podriem clecar no ;) ??

http://alienbolt.comor¿?

PD: Només aclarir que jo he xapat més parabolts que ningú, inclús algún l'he agafat en monodit de lo apurat que anava... no sóc ningú i em considero un escalador bastant mediocre i amb sobrepès; això sí, m'estimo l'esport que practico, mereix tot el meu respecte i hi reflexiono per dignificar-lo i tornar-lo a acostar a gent com Costa, Boix i Balaguer. Si per tornar-lo a dignificar haig de reduir el meu grau a III estic disposat a fer-ho.


6 comentaris:

Fent el mono per l'Aresta Brucs ha dit...

Mites, conversos i extremistes... Cal preguntar-se d'on s'aprén: Podria ser que alguns puristes de l'escalada neta vinguin de l'esportiva?, em consta que haver-los hailos... La precarietat que han viscut alguns mites sembla enterbolir les ments dels seus seguidors.
En Pany, si el del centinella, EL DIT(mecaginlaputa, em poso de genolls!!!)..., va deixar d'escalar quan va veure de que anava tot, i sobretot, cap a on anava...
És trist, però oblidar la història porta coses com aquestes. Proposo tornar al tronc...

Una abracada

PD: Com molen els teus posts!!!

jordi r r ha dit...

Oriol, com sempre impecable
parem el motor, i aixequem les veles, anirem més a poc a poc però sentirem de nou el mar

records desde Rio de J

Marieta ha dit...

"sens expansions i en lliure" sí, però, i a vista?

Bullarolas ha dit...

Amb un col·lega vam descobrir que l'escalada en gel és una estafa. Al glaç s'hi hauria d'anar amb uns gats i uns guants especialment adherents... escalar amb els piolos i els grampons és una presa de pèl. Si ho féssim hauríem de començar per les rampes gelades de 50º, que ja ens semblarien la hòstia amb vinagre.

Salut i fred

Albert ha dit...

La Marieta ho reclamava més amunt i té raó, bona pregunta.
Que el llegir no ens faci perdre l'escriure!

Jordi Fraginals ha dit...

Sempre a vista. Prohibit top-rope, prohibit hang-dogging, i, evidentment, prohibit magnesi; sense deixar pistes. Amb els gats ja no m'hi atreveixo... en tot cas bambes... de fet pel carrer també les porto... escalada neta i pura... ja n'hi ha prou de dopping.

De fet només hauria de valer el solo integral.