diumenge, 21 de novembre del 2010

Article 14 (Xifres)




Fa poc la revista Desnivel, a part de contribuir enormement a la desforestació planetaria, ens va deixar un titular d'aquells que marquen la línia editorial de la misma, si és que en algun moment hi ha hagut línia editorial a part del chapa y sigue; però això ja són figues d'un altre paner. Algun hi dedicaré un article... Doncs bé el titular deia alguna cosa així:

"ENZO ODDO REPITE BIOGRAPHIE, 9a+ CON 15 AÑOS"

Que bàsicament es podria resumir en: "9a+ con 15 años". Gran titular! Gran favor a l'escalada i a tots els seus practicants! Efectivament senyors, el grau ha mort! Has fet 8b? No importa sempre i quan no tinguis més de 12 anys. Fas 7b? Ets un pringat a no ser que tinguis menys de 10 anys... Fas 6a o menys? Ehem, o has après a escalar abans de caminar o ara mateix t'hauries de tallar les venes.

Recordo ara farà uns 12 o 15 anys la mateixa revista publicava una notícia dient que un escalador vasc anomenat Patxi Usobiaga encadenava un 7b+ a vista amb 15 anys. Llavors el Güllich feia Action Direct i ningú preveia que els nens mutante ens invadirien les revistes. Què haig de fer ara?? Em penjo un poster d'un nen de 10 anys a la paret de casa?? Això té més de pederastia que d'escalada. A més, quina és l'evolució de tot plegat?? Fer 9b amb 7 anys?? Al final s'hauran de dissenyar arnesos amb volquers incorporats...

Destacar l'edat de l'escalador és tant irrellevant com destacar-ne l'alçada, el pes o el dígits del compte corrent de l'escalador. De fet ni tant sols el grau hauria de ser notícia ja que des de Chilam Balam (9b+) ningú ha fet res noticiable...

En fi, tot això ens porta a l'aritmètica conclusió que ni l'edat, ni el grau són importants. El que realment importa és l'escalada, la via, l'ambient, la bellesa del paissatge i sobretot les sensacions que floreixen en tu quan escales una determinada via...

Per cert "Biographie" va ser equipada per Jean-Christophe Lafaille, un home que no va fer mai 9a+, però si que va fer 15 anys, a part de moltes d'altres coses molt més noticiables que aquesta.

11 comentaris:

paca ha dit...

Un company es va trobar amb unaltre que feia temps que no veia i amb tota l`intenció li va preguntar:qué tal?,escales o fas freeke?
No has de confondre l`escalada amb l`esportiva,NO TENEN RES A VEURE.PACA

TRanki ha dit...

ENTENC perfecatment les tres coses.

L'article...

El que dius tu Duber...

I el que diu el PACA...

Sé que NO EM CREUREU...la paraula d'autentificació del COMMENT era "NOUCE" ( sense accent, però FIJO que és una PREMONICIÓ!!!!!!!!!!!!!!!


mmmmh...

Me'n vaig a "trepar"...

Isidre Escorihuela ha dit...

Fer Biographie no ha de ser notícia?
Recordeu l'article del Huber sobre les vies dures no?
Doncs si, crec que ha de ser notícia igual que quan s'allibera una via d'artificial també ha de ser notícia.
És la meva modesta opinió...

Jordi Fraginals ha dit...

L'escalada esportiva sí és escalada, sobretot si les assegurances estan lluny...

Repetir Biographie ja no és noticia. Ho seria si l'hagués fet a vista o en solo.

Crec que ens centrem massa en les xifres i poc en l'escalada...

Bullarolas ha dit...

bownas,

Primer. Les revistes han d'omplir pàgines. És molt dur ser cap de redacció d'una d'aquestes coses. Segur que costa dormir a les nits.

Segon. Paca, "das en el clavo", que diuen: argument irrefutable.

Tercer. Els nens són el futur del grau. La proporció entre pes i potencia muscular no té res a veure entre menors i adults. Ve a ser com la diferència entre ximpanzés i humans. Els primers tenen 8 vegades més força als braços que els segons (t'imagines què serien capaços de fer amb dos dits de front?

Perdoneu la contundència.

Algun dia el debat sobre els nens que escalen el tindrem tan sobat com el de les restauracions o els reequipaments.

Algun dia potser fins i tot les vies tenen un grau per menors de 18 anys i un per a majors... T'imagines: Action Directe, 9a, majors, 8a menors..

Només fa falta veure'ls entrenar dia sí dia també al plafó. I els pares encantats.

Salut i resina que fa fred

Bullarolas ha dit...

Per cert, TR i co. la meva paraula de verificació ha estat (i no és conya) "vionesi"... que també es pot llegir "viones, sí"

;)

Pau ha dit...

no se ni com e vingut a parar al teu blog pero el que si que se es que si fessis 9a no pensaries el mateix. despres no diguis tonteries, l'escalada es un esport en evolucio i cada vegada que algu frega els limits actuals dakest esport es noticia quins dakests fregaments es publikes o no es cosa de cada editorial pero evidentment ES noticia!
evidentment si qui els frega es un xaval de pocs anys qe no ha tingut molt temps per assentar un grau o assolir un cert nivell tecnic doncs evidentment, es mes noticia.
jo era noticia quan tenia 17 anys i feia 8c ara ja no ho soc i ho entenc perque faig el mateix pero amb uns quants mes i com jo ni ha molts, per tant no es cap exclusiva.
Tio una noticia no es una primicia sino una cosa remarcable.
veure coses com aquesta que escrius em deixen flipat.
salut i vigila que escrius, que tingui arguments mes solids.
i que consti que no soc cap follonero ni acostumo a comentar res...

Talabard ha dit...

Doncs jo no trobo tant descabellada la idea de l´escriptor l´entenc perfectament.
Quina noticia és fer l´everest per la normal amb oxigen? Cap interés. L´interés està en saber si els nepalesos faran pujar un nano amb 9 anys, és més noticia que repetir l´ascenció a l´everest...per exemple

Jordi Fraginals ha dit...

Pau la meva intenció no era ofendre a ningú.
És més segurament teniu raó i és notícia. El que volia dir és que no passarà a la història. Segons la meva opinió el més important de l'escalada no és ni el grau ni l'edat amb què el fas, l'important és una altra cosa... si anem destacant el que no és important li fem un flac favor al futur d'això que en diem escalada. En aquests articles intento destacar allò que crec que gairebé mai surt a les revistes i que defineix per damunt de les xifres això que en diem escalada. Sorry.

Pau ha dit...

Bones!, primer bon NADAL! fum fum fum!!
Oriol, no m'has ofes, faltaria mes, es el teu blog i tots tenim opinio i som lliures de comentar-la. Sento la contundència en que vaig escriure-ho pero no comparteixo del tot el que dius. Es veritat que lo "magic" d'escalar va mes enllà de numeros, lletres i anys però una revista no es un llibre de filosofia. Quin tipus de noticia creus que afavoriria el futur de l'escalada en comptes de publicar encadenaments de xavals? com enfocaries l'Escalar per exemple si fos teva?
Es veritat que tot i que segueixo pensant que si es noticia el que hi publiquen, es avorrit perquè avui dia amb internet publiques un encadenament des del movil quan encara t'estan baixan de la cadena i la revista s'imprimeix un mes mes tard, o dos... per tant tot el que hi surt ja es sap. De fet no la compro...

Espero que vaigi tot bé i bones festes a tots els panxerus""!!
salut i força

Jordi Fraginals ha dit...

Si tingués una revista m'agradaria publicar, per exemple, que un xaval català anomenat Pau ha fet la primera repetició d'una via que es diu "Un Poco Loco". Això sí que seria notícia!!